Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат предимно между минус 12

...
Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат предимно между минус 12
Коментари Харесай

Времето през февруари - от минус 12 до плюс 20 градуса

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат предимно между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите - сред 15 и 20 градуса, съобщиха за Българска телеграфна агенция от Отдела " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде към нормата, която в Северна България и по високите полета е от 1 до 3 градуса, в Южна България и по Черноморието - сред 3 и 6 градуса, а в планините - сред минус 8 и минус 4 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планините и Рило-Родопската област - сред 60 и 80 литра на квадратен метър.

В първото десетдневие температурите ще са близки или по-ниски от нормалните за месеца, превалявания от дъжд и сняг се чакат в интервала 14-17 февруари 

През първото десетдневие, в по-голямата част от страната, температурите ще бъдат близки и малко по-ниски от нормалните за интервала. Облачността ще е постоянно забележителна и тук-там ще има превалявания: в северозападната половина на страната от сняг, а в югоизточната - от дъжд, преминаващ в сняг.

През второто десетдневие на февруари температурите релативно ще се покачат. Вероятност за превалявания и от дъжд, и от сняг ще има през интервала 14-17 февруари, само че вероятността да се задържа снежната завивка е дребна.

През последната седмица от месеца температурите ще бъдат близки до нормалните. Вероятност за превалявания има към 21 февруари, 25 февруари и в края на месеца, когато през страната ще минават атмосферни разстройства и ще настава релативно намаляване на температурите.

Кои са присъщите особености на месец февруари?

Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличение на слънчевото греене и до понижаване на мрачните дни. Обикновено снежната завивка в равнините е нетрайна, а преваляванията - малко.

Характерно за месеца е голямата динамичност на атмосферата, което е причина за внезапни промени на времето. Понякога се следят доста интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и внезапно захлаждане. При такива ситуации се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се следят аномални стопляния, предвестници на пролетта, означават от Отдела " Метеорологични прогнози " в Национален институт по метеорология и хидрология.
 
В началото на февруари денят е 9 часа и 56 минути, а в края на месеца към този момент е 11 часа и 7 минути

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на февруари слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 05 минути, и залязва в 18 часа и 13 минути. Продължителността на деня към този момент е 11 часа и 7 минути.

Фазите на луната през февруари са: на 5 февруари е пълнолуние, на 13 февруари - последна четвърт, на 20 февруари - новолуние, а на 27 февруари е първа четвърт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР